суботу, 29 жовтня 2016 р.

Тема 6. Обладнання для мастильно-заправних робіт


Мастильно-заправні роботи призначені зменшення інтенсивності зношування та опору в вузлах тертя, і навіть задля забезпечення нормально функціонувати систем, містять технічні рідини, мастила. Операції заміни моторного ітрансмиссионного масел, нагнітанню консистентних мастил, заміні охолоджувальної рідини можна зарахувати до найчастіше виконуваних роботам на станціях технічного обслуговування і ремонту легкових і вантажних автомобілів.
Ці праці становлять значний обсягТО-1 (16-26%) іТО-2 (9-18%).Смазочно-заправочние роботи перебувають у заміні чи поповненні агрегатів (вузлів) мастилами, паливом, технічними рідинами, заміні фільтрів.

Якість цих робіт належить до значимих чинників, які впливають ресурс вузлів. Приміром, в багатьох конструкцій кульових опор легкових авто у запасу «заводський» мастила вистачає весь період експлуатації. Однак тих опорах, де є отвори для масельнички і мастило виробляється у режиміТО-2, ресурс підвищується на 20-30%. Пояснюється це тим, що ні дивлячись на захисний гумовий чохол всередину опори може проникати вода із багном (>абразивом) знову що надходить мастило очищає тертьові поверхні. Експлуатація двигуна з рівнем олії нижче припустимого призводить до повного падіння тиску у системі мастила і з експлуатації вкладишів колінчатого валу. Зниження рівня гальмівний рідини призводить до потрапляння повітря на систему і його відмови.
Основним технологічним документом, визначальним зміст мастильних робіт, єхиммотологическая карта, у якій вказують місця точок мастила, періодичність мастила, марку масел, їх заправні обсяги.
Складовою частина заправних робіт є промивні. При промиванні вимиваються продукти зносу, що забезпечує кращі економічні умови роботи деталей і зновузаливаемих рідин. Заміна, наприклад, всього обсягу гальмівний рідини у системі (>1раз на рік), що дорівнюєпромивочним роботам, збільшує довговічність гумовихуплотнительних манжет в 1,5-2,5 разу.
Побічно до заправним роботам і підкачка шин.Накачивание шини вантажного автомобіля проводиться у спеціальній металевому огорожі, здатний захистити обслуга від ударів знімними деталями обода у випадку їхньої самовільного демонтажу. У дорожніх умовах при накачування шина має лежати замковим пристроєм до землі.
Норму тиску для конкретної моделі найправильніше визначити за написом на боковині шини; у ньому то, можливо зазначено тиск у різних одиницях і дано кілька різних його значень залежно від навантаження на шину. При незнанні фактичної навантаження краще поступово переорієнтовуватися під максимальні значення. Коли шині немає позначення тиску, треба керуватися каталоги, проспектами заводу-виготовлювача шини (але з автомобіля), у яких наводяться рекомендовані норм із кожної конкретної моделі.

2.Класифікація устаткування
З метою мінімізації час проведеннясмазочно-заправочних робіт, зручності їх виконання, контролю над витратою мастильних та інших рідких заправних матеріалів, дотримання норм пожежної, санітарної й екологічноїбезопасностей, над ринком представлена широка гама устаткування відповідного функціонального призначення, здатного задовольнити запити власників і фахівців СТО.
Устаткування длясмазочно-заправочних робіт підрозділяється на стаціонарне і пересувне.Подачу олії (рідин) забезпечуютьнагнетательние устрою, наведені на дію електроенергії або стиснутим повітрям. Деякі моделі мають ручний привід.
На спеціалізованих посадах по мастилі і заправці (дозаправленню) автомобілів доцільно застосування стаціонарних універсальних механізованих установок. Найчастіше вони теж мають панель, що містить кілька барабанів зсамонамативающимися шлангами й роздатковими наконечниками (кранами) для моторного ітрансмиссионного масел, пластичної мастила, води, стиснутого повітря. Оливи і мастила вступають у роздавальні шланги з допомогою пневматичних насосів, встановлених в резервуарах – стандартних бочках, у яких мастила та оливи доставляють на АТП. При подачі рідких масел забезпечується тиск до 0,8МПа, під час подачі пластичної мастила – 25-40МПа. Необхідність високого тиску викликана тим, що знесистематической мастилі вузлів тертя, наприкладшкворневого сполуки, продукти зносу забивають що підбивають канали. У окремих випадках доводиться застосовувати ручні «>пробойники» - пристосування, тиск у яких створюється парою: циліндр зрезьбовим каналом,заполняемим змазкою, івворачивая до ньогорезьбовой шток. Крім настінного варіанта, установка то, можливонапольного чи стельового розташування. Деякі моделі мають лічильники витрати масел. Є окремі установки на одне конкретної мастила. Для моторного олії бувають моделі, дозволяють його розігріти. Для пластичних мастил випускаютьнагнетатели, мають індивідуальний привід. Основна особливість різних моделей установок одного призначення перебувають у конструкції які представляють насосів і резервуарів для олії (мастила).
Для заправки, прокачування чи заміни робочої рідини приводу гідравлічних гальм випускаються пристосування, які становлять бак сталася на кілька літрів, з яких гальмівна рідина під впливом стиснутого повітря (0,3МПа) через роздатковий шланг ірезьбовой штуцер подається у Ганно-Леонтовичевому чільний гальмівний циліндр. З такою пристосуванням заміну гальмівний рідини чи прокачування системи може проводити один виконавець. Деякі пристосування цього дозволяють перевіряти якість гальмівний рідини.
Щоб завдати рідкихпротивокоррозионних покриттів на нижня поверхня і оперення автомобіля, в порожниникоробчатого типу випускаються установки,распиляющие (із тиском 0,5-1,0МПа)противокоррозионние емульсії (з повітрям).Вязкость покриття 70-150 мм2/з.
Широкого спектра устаткування ставить споживача деяку проблему оптимального вибору. Проведемо класифікацію устаткування однієї й тієї ж функціонального призначення за принципом роботи.
Установки видалення (вилучення) моторних і трансмісійних масел з агрегатів класифікуються за принципом їхні діяння:
1.Сливние – олію видаляється методом самопливу під впливом сили тяжкості через зливальне отвір в агрегаті автомобіля;
2.Декомпрессионние – олію видаляється методом відкачування з агрегату автомобіля в ємність, установки, тиск у якої нижче атмосферного;
3. Установки, у яких видалення олії відбувається шляхом його відкачування вбудованої вакуумної електричної помпою через отвір олійного щупа або самопливом (наявністьпредкамери з індикацією обсягу й оглядового вікна дозволяє контролювати обсяготкаченной рідини);
4.Пневматические – комплектуютьсяпневмонасосом,подключаемим допневмолинии;
5. Комбіновані – олію може віддалятися як методом відкачування (декомпресії), і самопливом (методом зливу) залежно від цієї ситуації.
Вище перелічені установки бувають переносними,подкатними (мобільними) чи стаціонарними. Слід звернути увагу до спосіб видалення масел з резервуара установки саме його максимального заповнення в ємність для збереження і подальшої утилізації. Розвантаження масел з резервуара при обсягах менше 25 літрів ведеться вручну, на великих обсягах –пневматически.
>Маслозаправочние установки за принципом дії класифікуються так:
1. Ручні – насос подачі олії наводиться на дію вручну;
2.Компрессионние – подача олії здійснюється з допомогою стиснутого повітря на резервуарі установки (важливо, такі установки функціонують незалежно джерела стиснутого повітря, наприклад,пневмолинии);
3.Пневматические – подача олії здійснюється дозовано пневматичним насосом подвійного дії,подключаемим допневмолинии (передбачаються різні моделі насосів і їх установки на ємностях будь-якого розміру, включаючи стандартні бочки, можливо настінне закріплення, розміщення наподкатних візках із встановленими ними посудинами).
Також застосовуються пневматичні системи (зокрема з електронним управлінням) централізованої подачі масел, мастил і рідин трубопроводами зі складу витратних матеріалів до місць.
>3.Приклади устаткування

Установка варта швидкої заміни олії двигунів автомобілів та інших машин через отвір для щупа, обладнана зливальний воронкою. Це новітняекологичная технологія, прийнята в усьому світі, не вимагає ями іоткручивания зливальний пробки.Экспресс-замена олії виготовляють установці так. У отвір установки щупа контролю рівня олії вбираються у двигуні, прогрітому до робочої температури, вставляється спеціальна трубка установки, сполучена шлангом з баком. Відкритий кінець трубки впирається у найнижчу точкуподдона картера двигуна, тобто, практично в зливальне отвір. Спеціальне пристосування Демшевського не дозволяє відкритого кінцю трубки щільно притиснутися доподдона іобеспечивет необхідний зазор для ефективного видалення відпрацьованого олії. У баку створюється розрядження, давню відпрацьоване олію, підпорядковуючись відомим фізичним законам "відсмоктується" з відерця самій нижньої точкиподдона в бак установки. Одночасно видаляються і механічні домішки, які у старому олії. З огляду на, що відбувається на розігрітому двигуні, все залишки на бічних поверхнях встигають стекти в піддон. Відбувається повна видалення старого олії з двигуна автомобіля. Сигналом про повну завершенні видалення олії є збільшення тиску в баці до нормального, тобто. відкритий кінець трубки большє нє занурений у олію. У порівняні з звичайним способом установка для експрес заміни олії дозволяє змінювати відпрацьоване олію швидше при мінімальних зусиллях.
>AODE265 Установка для збору відпрацьованого олії
Установка варта швидкої заміни олії двигунів автомобілів та інших машин через отвір для щупа, обладнана зливальний воронкою. Це новітняекологичная технологія, прийнята в усьому світі, не вимагає ями іоткручивания зливальний пробки.Экспресс-замена олії виготовляють установці так. У отвір установки щупа контролю рівня олії вбираються у двигуні, прогрітому до робочої температури, вставляється спеціальна трубка установки, сполучена шлангом з баком. Відкритий кінець трубки впирається у найнижчу точкуподдона картера двигуна, тобто, практично в зливальне отвір. Спеціальне пристосування Демшевського не дозволяє відкритого кінцю трубки щільно притиснутися доподдона іобеспечивет необхідний зазор для ефективного видалення відпрацьованого олії. У баці створюється розрядження, давню відпрацьоване олію, підпорядковуючись відомим фізичним законам "відсмоктується" із самої нижньої точкиподдона в бак установки. Одночасно видаляються і механічні домішки, які у старому олії. З огляду на, що відбувається на розігрітому двигуні, все залишки на бічних поверхнях встигають стекти в піддон. Відбувається повна видалення старого олії з двигуна автомобіля. Сигналом про повну завершенні видалення олії є збільшення тиску в баці до нормального, тобто. відкритий кінець трубки большє нє занурений у олію. У порівняні з звичайним способом установка для експрес заміни олії дозволяє змінювати відпрацьоване олію швидше при мінімальних зусиллях.
>С235Д - Установкамаслораздаточная [>произв. 12л/мин]
Установка з електроприводом, електропідігріванням для заправки моторним олією і дистанційним управлінням. Може експлуатуватися на свіжому повітрі за нормальної температури від - 45° З до + 40° З, відносної вологості від 30 до 100 %.
З 227 - Установкамаслораздаточная [>произв. 10л/мин]
>Нагнетатель мастиламногопостовой стаціонарний з електроприводом З 104.Смазка забирають безпосередньо з тари.Нагнетатель оснастилитросовойелектролебедкой, з допомогою яких можна підвішувати його за спеціальної балці і піднімати над тарою на її зміни.
Ціна: 73200 крб.
Технічні характеристики:
Робоча тисксмазки25МПа
Тиск 35МПа
Довжина напірногорукава4 м
Потужність електродвигуна 1,1 кВт
Напруга мережі 220/380 У
>Габаритниеразмери1636х870х710 мм

>Масса120 кг

Немає коментарів:

Дописати коментар